Belangrijkste spelregel wijziging seizoen 2016-2017

Hierbij een opsomming van de belangrijkste spelreglwijziging voor het seizoen 2016-2017. Voor de volledige versie van de spelregels kan deze link worden gebruikt, spelregelboek.

 

Opslagzone

Het is toegestaan in een situatie waarbij geen 2m vrije servicezone aanwezig is, om met één voet in het veld te serveren. Dit geldt ook bij een sprongservice.

 

De Toss

De aanvoerder van het uitspelende team heeft de eerste keuze m.b.t.de service en/of welke helft van het speelveld. (zie commentaar bij 7.1.2.2)
Indien een beslissende set moet worden gespeeld, heeft het thuisspelende team de eerste keuze.

 

Bal naar vrije zone van de tegenpartij

De bal die naar de vrije zone van de tegenstander het vlak van het net geheel of gedeeltelijk in de zijruimte is gepasseerd, mag niet teruggehaald/teruggespeeld worden.

 

Onder het net door komen

Het is niet toegestaan tijdens de actie om de bal te spelen om met een of beide voeten onder het net door in de speelhelft van de tegenstander te komen.

Het aanraken van de middenlijn met één of beide voet(en) is toegestaan.

 

Schermen

De spelers van het team aan service mogen de serveerder niet door een individueel of groepsscherm aan het zicht van de tegenstander onttrekken.

Commentaar:
- Het is door het serverende team niet toegestaan om tijdens de service dicht bij elkaar te gaan staan. Er moet ten miste een armlengte tussen de spelers onderling zitten.
- Bovendien mag ook geen scherm worden gevormd door een zogenaamde omgekeerde piramide.

 

Spelerwissels

Een speler uit de basisopstelling mag het spel verlaten en weer terugkomen, maar slechts op zijn oorspronkelijke plaats in de opstelling. Een wisselspeler mag op de plaats van een speler uit de basisopstelling worden ingezet. Hij kan dan alleen door diezelfde speler uit de basisopstelling worden gewisseld. Een wisselspeler kan echter in dezelfde set wel weer met een speler uit de basisopstelling wisselen.

Commentaar:
- Speler #5 uit de basisopstelling wisselt met speler #3. Speler #5 kan alleen op zijn positie weer terug gewisseld worden met speler #3. Speler #3 kan na een voltooide rally gewisseld worden met, bijvoorbeeld, speler #6 uit de basisopstelling. Maar kan ook weer met speler #5 wisselen.
- De gewisselde speler mag niet in hetzelfde dode moment wisselen met een andere basisspeler (bijv. 1 er in 10 eruit en meteen 10 weer er in en 3 er uit)

 

Scheidsrechtertekens

Voor scheidsrechters volstaat het om de kant van het team wat gaat serveren aan te wijzen. Op verzoek van de aanvoerder in het veld kan de scheidsrechter, ter verduidelijking, het betreffende teken geven.

 

Januari 2020
M D W D V Z Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Inlogformulier