Voorgenomen spelregelwijzigingen

De komende weken zal de werkgroep arbitrage op www.arbitrage.nevobo.nl regelmatig een aantal veranderingen nader onder de loep nemen en toelichten. Suggesties en opmerkingen over de verbetering van het spelplezier kunnen doorlopend worden voorgesteld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een deel van de voorgenomen regelwijzigingen:• Er mag nog steeds 6x gewisseld worden per set, maar iedere wissel mag voor iedere speler terug gewisseld worden. Het is dus niet meer aan elkaar gekoppeld. Er zijn dus 6 vrije wissels.
• De middenlijn wordt, in verband met de vele blessures, weer verboden gebied. Het aanraken van de middellijn met de voeten tijdens een actie waarbij de bal betrokken is, wordt weer fout. Aanraken en overschrijden van de middellijn (ook met de voeten) als de bal niet in de buurt, is niet fout!

• Opstellingsfout aan de serverende kant kan niet meer gemaakt worden. Dat team mag gelijk op hun plaats gaan staan. Daardoor is "switchen" niet meer nodig en kan er weer het groeperend schermen verboden worden.

• Bij het wisselen van kant hoeft het team niet meer eerst naar de achterlijn, maar er kan meteen om de paal heen gelopen worden na het laatste fluitsignaal van de set.

• De wissels worden weer aangevraagd door de coach (of aanvoerder als er geen coach is), op de manier zoals het een aantal jaren geleden was.

• Er is geen toss meer bij het begin van de wedstrijd. De aanvoerder van het uitspelend team heeft de eerste keuze.

• Als een team met 6 spelers en een libero speelt, mag de libero bij een blessure van een veldspeler zijn liberoshirt wisselen voor een speelshirt en als gewone speler verder spelen.

Januari 2020
M D W D V Z Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Inlogformulier